Un adevărat prieten al Bisericii Greco-Catolice, mitropolitul ortodox al Banatului Nicolae Corneanu, a murit

Spread the love

Biserica Ortodoxă Română este în doliu după ce ÎPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, a murit.

În urmă cu două săptămâni mitropolitul Nicolae Corneanu a fost internat la Institutul de Cardiologie din Timişoara, acuzând o stare de rău, iar trei zile mai târziu, starea de sănătate a înaltului prelat s-a îmbunătăţit. A fost externat şi s-a întors în reşedinţa mitropolitană, sub atentă supraveghere medicală.

În ultimii ani ani, atribuţiile mitropolitului Banatului, în vârstă de 90 de ani, au fost preluate de PS Paisie Lugojeanul.

Nicolae Corneanu a condus Mitropolia Banatului vreme de 52 de ani, punându-şi amprenta personală pe viaţă religioasă din Banat.

La Timişoara urmează 40 de zile de doliu.

Trupul neînsufleţit al mitropolitului Nicolae Corneanu a fost depus la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, unde credinciosii vor putea să-i aducă un ultim omagiu şi se vor ţine mai multe slujbe în memoria înaltului prelat.

Părintele Nicolae Corneanu – o viaţă dedicată bisericii

Nicolae Corneanu s-a născut la 21 noiembrie 1923 la Caransebeş într-o familie de preoţi. Între anii 1934-1942 a urmat şcoala elementară şi liceul la Caransebeş. La Bucureşti a urmat cursurile Facultăţii de Teologie, între anii 1942-1946. În anul 1943 a fost hirotonit diacon celibatar de către episcopul Veniamin Nistor al Caransebeşului, în biserica parohiei Obreja, judeţul Caraş-Severin.

În 1946 şi-a luat licenţa în Teologie, iar după absolvirea facultăţii s-a înscris la doctorat.

La seminarul din Caransebeş părintele Nicolae Corneanu a predat limba greacă şi franceza, până la 1 martie 1959 când a devenit conferenţiar universitar la Institutul Teologic din Sibiu.

În anul 1960 Nicolae Corneanu a fost hirotonit preot de catre Prea Fericitul Patriarh Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului.

La 12 ianuarie 1961 s-a călugărit la o mănăstire foarte apreciată de enoriaşi de lângă Bucureşti: Mănăstirea Cernica. A fost hirotonit arhiereu în Biserica Sfântul Spiridon Nou din Bucureşti la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian. Instalarea în funcţia de episcop al Aradului a avut loc la 22 ianuarie 1961 în Catedrala episcopală din Arad.

După 1989 mitropolitul Banatului a făcut gesturi care în aceeaşi măsură au uimit, care au creat supărare şi care au stârnit admiraţie: a recunoscut faptul că a colaborat cu Securitatea ceauşistă. De asemenea, a retrocedat bisericile din Banat care au aparţinut fraţilor români greco-catolici, deşi arhiepiscopii din Ardeal au refuzat retrocedarea lăcaşurilor care au aparţinut Bisericii Romei.

În 2008 Nicolae Corneanu a fost la un pas de caterisire. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a discutat posibilitatea caterisirii mitropolitului Banatului pentru că a slujit în biserică alături de preoţi români greco-catolici.

FOTO: www.opiniatimisoarei.ro

Comentarii

Comentarii