Starea actuală a pârtiilor de schi de la Şureanu şi Areşieni

Spread the love

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii: 9, lungime totală 10 km

Altitudine maximă: 2.010 m 

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului: singura porțiunea de drum care pune unele probleme de accesibilitate șoferilor e cea care încheie drumul înspre Domeniul Schiabil Șureanu, și anume tronsonul dintre barajul Oașa și pârtii (DJ 704), pe o lungime de 18 km. Drumul prezintă unele porțiuni de carosabil accidentat și îngust. Totuși, e accesibil oricărui tip de autovehicul, fiind obligatorii anvelopele de iarnă și lanțurile pentru roți, date fiind ninsorile abundente care urmează.

Pârtii și strat de zăpadă: având în vedere Serbările Zăpezii care vor avea loc la Șureanu, toate cele 9 pârtii vor fi funcționale (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2). Stratul de zăpadă măsoară, acum, aproximativ 60 cm grosime. În continuare predomină zăpada de tip powder, ideală pentru freeride și snowboard.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Șureanu va ninge slab vineri, sâmbătă și Duminică. Temperaturile se vor încadra între -6 și -2 grade Celsius. La altitudini de peste 1.900, vântul va sufla cu putere. Important e faptul că stratul de zăpadă este mai mult decât suficient și va crește în continuare, fiind ideal pentru orice tip de alunecare pe pârtie. Cât despre vizibilitatea pe pârtie, aceasta va fi limitată de norii care vor acoperi muntele, în timpul ninsorilor.

Instalații de cablu: telescaunul și cele două teleschiuri vor funcționa în regim normal, de marți până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. În cazul în care viteza vântului va depăși 60 km / oră, telescaunul va fi oprit.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; instructor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; instructori de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei afterski­-uri la baza pârtiilor; unități de cazare la Oașa, în Luncile Prigoanei și în Poarta Raiului.

Sfatul Serviciului Turism pentru acest weekend: respectați-vă reciproc pe pârtie și reduceți viteza când vă deplasați pe lângă grupurile de elevi care se află în timpul lecțiilor de schi/snowboard. De asemenea, cereți și respectați sfatul instructorilor de schi ori de câte ori aveți nevoie pentru o bună coborâre pe pârtie. Evitați vitezele mari și folosiți echipamentele de protecție (cască, apărători etc.). Evitați săriturile la trambulina instalată pe pârtia C_2, dacă nu aveți un control deplin asupra alunecării. Nu vă aventurați în alte zone alpine pentru freeride, în condiții de vizibilitate redusă, întrucât la Șureanu există șanse reale de rătăcire.

Arieşeni, stațiunea Vârtop

Pârtii:2, lungime totală 1,5 km

Altitudine maximă: 1.400 m

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Drum: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și strat de zăpadă: stratul de zăpadă atinge aproximativ 50 cm, fiind foarte potrivit pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii (Vârtop 1 și Vârtop 2) sunt funcționale și sunt dotate cu instalații de nocturnă. De asemenea, zonele exterioare pârtiilor, pot fi folosite pentru freeride, având în vedere că acolo predomină zăpada de tip powder.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni va ninge slab vineri, sâmbătă și Duminică. Temperaturile se vor încadra, în weekend, între -5 și -1 grad Celsius. Vizibilitatea pe pârtie va fi limitată, în funcție de intensitatea precipitațiilor.

Instalații de cablu: cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 09.00 – 17.00.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism pentru acest weekend: la Arieșeni, pârtiile sunt de obicei aglomerate. Evitați vitezele mari și alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire. Folosiți echipament adecvat pentru sporturile de iarnă (cască, apărători, armuri pentru coloana vertebrală etc.) și nu consumați în exces băuturi alcoolice, în special înainte de a coborî pe pârtie.

Comentarii

Comentarii