“Evanghelia tipărită la București în 1693” – exponatul lunii aprilie la Muzeul Național al Unirii

Spread the love

tafis_bunMarți, 2 aprilie 2013 la ora 11:00 la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisat Exponatul lunii aprilie.

Cu această ocazie va fi expus un exemplar din Evanghelia tipărită la București în 1693.

Tipăritura este realizată în limbile greacă și română, cu textele aranjate pe două coloane, fiind una dintre primele reușite tipografice ale lui Antim Ivireanul.

Apariția cărții a primit binecuvântarea mitropolitului Teofil al Ungrovlahiei și s-a făcut pe cheltuiala lui Constantin Brâncoveanu, iar de pregătirea textelor s-au ocupat boierul Șerban Greceanu și Antim Ivireanul însuși.

Exemplarul aflat în patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia a fost dăruit chiar de voievodul Constantin Brâncoveanu unchiului său, marele spătar Mihail Cantacuzino, care l-a dăruit apoi unui fost comandant al gărzii personale a domnului.

În jurul anului 1735 volumul a fost împodobit cu o frumoasă ferecătură de argint aurit, având reprezentate pe o parte scena Învierii în varianta Coborârii la iad, iar pe cealaltă Răstignirea.

Exponatul poate fi văzut la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia în perioada 2 aprilie – 5 mai.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Comentarii

Comentarii