Cum s-a înecat hidrocentrala de pe Jiu în PET-urile românilor nesimţiţi!

Spread the love

hidro jiu

Sute de tone de deşeuri menajere, PET-uri, arbuşti, dar şi animale moarte, aparatură electrocasnică sau diferite obiecte de uz casnic pun în pericol an de an funcţionarea normală a hidrocentralelor din toată ţara. În ultimii cinci ani, poluarea apelor de suprafaţă a fost tot mai pronunţată, susţin reprezentanţii Hidroelectrica, care au pus la dispoziţie imagini cu hidrocentrale ”avariate” de gunoaie.

Luate de râuri, gunoaiele parcurg o întreagă călătorie, de la izvoare şi până la construcţiile hidrotehnice, care sunt primele obstacole în calea lor.

Recent, un astfel de caz s-a înregistrat pe râul Jiu, unde o viitură a adus sute de metri cubi de PET-uri şi tone de alte deşeuri riscând să “înece” centralele hidroelectrice de la Vădeni şi Târgu Jiu.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, este revoltat de situaţie şi spune căproblema apare în primăvara fiecărui an nu numai pe Jiu, ci pe toate râurile, punând în pericol construcţiile hidrotehnice şi siguranţa locuitorilor.

El spune că vina aparţine Apelor Române, instituţie căreia Hidroelectrica îi plăteşte anual taxe de 80 de milioane de euro pentru apă şi care are obligaţia să cureţe apele.

“La fiecare viitură, apele preiau tone de gunoaie şi PET-uri de la ţăranii care au casele pe malurile râurilor. După ce plătim 80 milioane de euro pe an Apelor Române pentru apă, mai trebuie să le facem şi treaba lor, să curăţăm luciul de apă de gunoaie”, a declarat  administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.

“Suntem un popor primitiv, barbar”

El susţine că deşeurile provin de la locuitorii satelor din apropierea râurilor.

“Suntem un popor primitiv, barbar, toţi ţăranii riverani unor cursuri de apă depozitează strategic, pe malul râurilor, gunoaie menajere, gunoi de grajd, PET-uri, cârpe. Când se umflă, apele spală curţile de gunoaie. Deşeurile, dar şi buştenii, vin şi ne înfundă nouă agregatele”, a explicat Borza.

Reprezentanţii Hidroelectrica Târgu Jiu spun că de-a lungul albiilor există şi gropi de gunoi care la viituri sunt “spălate” de curenţi şi aduse pe cursurile râurilor.

Sumele totale cheltuite în perioada 2008-2012 pe igienizarea albiei râului Jiu – la 500 m aval de baraje – şi a luciului lacurilor de acumulare se ridică la circa 345.000 de lei, potrivit datelor furnizate de oficialii Hidroelectrica Târgu Jiu.

Borza: “Garda trage de noi, dar ar trebui să meargă la cei 5 milioane de ţărani care au doar izmene”

Pe de altă parte, Borza nu şi-a ascuns nemulţumirea faţă de inspectorii Gărzii de Mediu care au atras atenţia în mai multe rânduri oficialilor companiei Hidroelectrica să cureţe apele, dar Borza spune că acest lucru nu reprezintă obligaţia Hidroelectrica, ci cade în sarcina Apelor Române.

“Garda de Mediu vine şi trage de noi, că suntem o societate solvabilă, în loc să meargă la cei 5 milioane de ţărani care au doar izmene”, comentează Borza.

“Garda nu ne-a amendat, ne-a atras atenţia, ne-a pus în vedere să curăţăm apele. Au fost la noi şi acum câteva zile”, arată Borza.

O exploatare greşită ar conduce la pagube majore

Cătălin Tilea, directorul Hidroelectrica Târgu Jiu, a declarat că în ultimii cinci ani fenomenul poluării râurilor a fost tot mai accentuat.

“Am constatat de-a lungul celor 15 ani lucraţi în Hidroelectrica, că în ceea ce priveste poluarea cu PET-uri, crengi, tot felul de obiecte şi lucruri, care de care mai diverse  –  aparatură electrocasnică, animale moarte, obiecte de uz casnic  – a râurilor şi apelor de suprafaţă, în ultimii cinci ani aceasta este mai acută şi mai pronunţată ca niciodată”, este de părere Cătălin Tilea.

Viiturile din perioada 14 martie-16 martie au adus deşeuri care puteau pune în pericol siguranţa construcţiilor hidrotehnice de pe Jiu.

Maximul viiturii a fost atins pe 15 martie 2013, cu un debit deversat de 260 m cubi/secundă. Regulamentele şi normativele de exploatare în condiţii de siguranţă prevăd că la peste 100 m cubi/secundă se opresc hidroagregatele şi se face deversare prin stavile şi clapete.

“Încă de la inceputul viiturii, pe suprafaţa lacului au apărut gunoaie plutitoare care puteau pune în pericol siguranţa construcţiei hidrotehnice şi a cetăţenilor oraşului Târgu Jiu, in cazul in care acestea se concentrau în zona câmpurilor de deversare şi le puteau bloca. Să nu uitam ca lacul de acumulare Vădeni este colmatat în proportie de 80%”, a explicat Cătălin Tilea.

El a spus că angajaţii Hidroelectrica Târgu Jiu din cadrul celor două centrale hidroelectrice – Vădeni şi Târgu Jiu – au reuşit să îndepărteze pericolul, avertizând că în caz de ” exploatare greşită în caz de viituri ar conduce la pagube majore”.

Tilea spune că volumul total de deşeuri strânse în baraje în perioada amintită, în zona câmpurilor deversoare este estimat la 200 metri cubi.

“Nu mă aşteptam să mai aducă apele atâtea PET-uri”

Reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor din Târgu Jiu recunosc că sunt depăşiţi de situaţie şi că problema poluării râurilor şi barajelor Hidroelectrica cu PET-uri şi gunoaie menajere este veche de ani de zile.

Şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor din Târgu Jiu, Teodor Popescu, se declară “tare supărat” că, după ce abia terminase, de câteva zile, curăţenia pe barajele şi cursurile de apă, o nouă viitură a adus cantităţi impresionante de PET-uri şi alte deşeuri.

El este de părere că deşeurile provin de la locuitorii din Uricani, Livezeni, Petroşani.

“Suntem tare supăraţi că abia terminasem curăţenia. Nu mă aşteptam ca apele să mai aducă atâtea PET-uri. Dar ne apucăm iar de treabă. Am adunat 300 de saci de PET-uri, mâine mai adunăm vreo 200 de saci. Avem sprijin şi de la primăria Târgu Jiu şi primăria Turcineşti, ne-au dat vreo 30 de oameni, plus echipele noastre. PET-urile le adunăm bucată cu bucată şi le băgăm în saci”, a explicat Popescu.

Nici vremea nu a ţinut cu cei de la Apele Române.

“Vremea e rea, nu ne lasă să ne facem treaba. Azi ne-a lăsat un pic să strângem PET-uri, dar în rest a plouat, iar eu nu pot lăsa oamenii în muncească în ploaie”, ne povesteşte şeful Societăţii de Gospodărire a  Apelor Târgu Jiu.

Funcţionarea centralelor hidroelectrice de la Vădeni şi de la Târgu Jiu este afectată de poluarea apelor.

Problema poluării cu PET-uri şi alte deşeuri apare menţionată şi în rapoartele anuale ale Hidroelectrica. De exemplu, în raportul Hidroelectrica din 2009 se menţiona că la Sucursala Hidrocentrale Târgu Jiu a avut loc o acţiune de ecologizare a luciului apei pe lacul de acumulare de la centrala hidroelectrică Vădeni.

În document se vorbea despre faptul că „în urma ecologizării s-a strâns o cantitate semnificativă de PET-uri”, alături de deşeuri menajere şi masă lemnoasă. Întreaga cantitate de deşeuri a fost valorificată la acea dată de o firmă specializată.

Recent, viceprimarul Orşovei, Constantin Negulescu, a declarat pentru Agerpres că Golful Cerna a fost poluat cu cantităţi impresionante de PET-uri şi resturi menajere.

Viceprimarul spune că autorităţile se confruntă de zece ani cu acest fenomen care este cauzat de creşterea debitului râului Cerna ale cărui ape au spălat depozitele ilegale de deşeuri menajere din localităţile Băile Herculane, Mehadia şi Topleţ din judeţul Caraş-Severin.

sursa: www.gandul.info

Comentarii

Comentarii