Blaj este primul oraş din judeţul Alba iluminat stradal integral cu LED-uri

Spread the love

Primaria municipiului Blaj si-a propus ca pana la 1 august sa schimbe iluminatul stradal clasic, costisitor si depasit, cu unul pe LED-uri.

“Ca in toate domeniile de activitate principalul meu obiectiv a fost intotdeauna gestionarea mai eficienta a banului public in favoarea investitiilor “smart” pe termen lung.In acest caz implementarea noului sistem va insemna pentru Blaj o factura mai mica la iluminatul public cu pana la 70%”, declara primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Beneficiile modernizarii iluminatului public cu noua tehnologie sunt: diminuarea cheltuielior de functionare a sistemului, imbunatatirea securitatii si a sigurantei cetatenilor pe timp de noapte, creearea unui habitat placut si asigurarea sigurantei circulatiei rutiere si pietonale

Cheltuielile de functionare a iluminatului public vor fi substantial reduse prin: aplicarea conceptului de energy-saving, reducerea cheltuielilor de intretinere, realizarea unui sistem de iluminat coerent si flexibil la scara intregului oras, scaderea poluarii mediului, folosirea unor aparate de iluminat de tip ECO cu impact redus asupra mediului atat din punct de vedereal consumului de energie electrica cat si de reciclare dupa sfarsitul perioadei de viata.

Modernizarea iluminatului public la Blaj are la baza un studiu realizat de specialisti in colaborare cu reprezentanti ai primariei fiind avute in vedere : clasificarea strazilor in functie de importanta lor si densitatea traficului; zonele de risc (iesirile din statiile de salvare, pompieri, politie , vecinatatea scolilor, intersectii importante , locuri cu vizibilitate redusa , treceri de pietoni); cartierele sau zonele din oras defavorizate din punct de vedere al securitatii locuitorilor pe timp de noapte; spatiile publice care contin elemente de valoare pentru patrimoniu; cladirile si monumentele care vor trebui puse in valoare;stabilirea prioritatilor de actiune; stabilirea necesarului de extinderi avand in vedere dezvoltarea orasului.

In prezent reteaua de cabluri destinate iluminatului public este in proportie de 93% retea aeriana si in proportie de 7% retea subterana. Reteaua subterana este realizata In Piata 1848 precum si in parcuri sau in cartierele de blocuri la iluminatul aleilor.

In Municipiul Blaj sistemul de iluminat actual contine pe langa aparate de iluminat stradale cu lampi de mercur, al caror nivel de iluminare este scazut , o mare parte de aparate cu lampi de sodiu dar fara proprietati optice reale.

Astfel mai mult de 16% din aparatele de iluminat sunt de tip palarie +dulie,

aparate care nu au reflectoare sau dispersoare , ceea ce genereaza mari pierderi deoarece lumina nu ajunge pe suprafata utila decat in proportie de 35-40%.

Lampile de mercur (existente inca ,din pacate, in cantitate suficient de mare, aprox 51%) si lampile de sodiu, alterneaza pe unele strazi generand disconfort vizual si o lipsa de uniformitate.

Tehnologia LED (Lighting Emitting Diode) este un dispozitiv optoelectronic capabil să emită lumină atunci când este parcurs de un curent electric. Un corp de iluminat cu LED are un randament foarte ridicat spre deosebire de alte tehnologii, precum lămpile cu halogen sau lămpile cu incandescenţă ale căror randamente sunt foarte scăzute.

Sistemele cu LED-uri produc mai multă lumină pe watt consumat decât lămpile obişnuite. Controlul strict al dispersiei luminii realizat prin sistemul optic cu lentile pentru focalizarea fasciculului de lumină de formă dreptunghiulară asigură nepoluarea luminoasă. Lentilele au un rol foarte importanta pentru ca , pe langa ca reduc pierderile de lumină elimină si riscul de orbire provocat de strălucirea luminilor, iar pentru iluminatul public este situat la 120° pentru a produce disiparea luminii în iluminatul stradal.

Randamentul sistemelor de iluminat cu LED-uri este superior lampilor cu incandescenta si respectiv lampilor cu descarcare în gaz. LED-urile pot produce aceeasi lumina ca si lampile obisnuite la o putere consumata mult mai mica, economisindu-se astfel energia si reducând factura de energie electrica cu 50-70%.

Sistemele cu LED-uri pot emite nuanta de lumina- culoarea dorita fara utilizarea unorfiltre de culoare. Lumina calda, neutra sau rece obtinuta, este foarte apropiata de lumina naturala, arata adevarata culoare a obiectelor si sporeste confortul si vizibilitatea pe timp de noapte.

Dispozitivele LED clasice au o durata de viata de 100.000 ore, pentru o scadere a gradului de iluminare la 80%, iar pentru modulele cu LED-uri înglobate în aparatele de iluminat, se garanteaza minim 50.000 ore. Aceasta durata de viata foarte ridicata a aparatelor de iluminat cu LED conduce la costuri reduse de mentenanta a sistemului de iluminat, oferind oportunitatea reducerii costurilor reale de investitii. Spre comparatie, lampile cu incandescenta au o durata de 1.000-2.000 ore, iar lampile compacte fluorescente ajung la 8.000 – 15.000 ore iar lampile cu descarcare în gaze de Na, Hg sau halogenuri metalice au durata de 20.000-27.000 ore.

Aparatele de iluminat cu LED sunt realizate pornind de la structura modulara a sursei de iluminat (modul de LEDuri + Lentile) ceea ce permite o întretinere usoara dar si o constructie simpla a acestora având o forma aerodinamica, greutate scazuta si rezistenta sporita la impact si soc. Performantele aparatelor depind de temperatura mediului ambiant, ce poate varia între limitele -30+55°C. Din aceasta cauza aparatele de iluminat public cu LED includ un radiator de aluminiu pentru racirea modulelor, obtinându-se astfel un nivel de eficienta ridicat.

Gradul de utilizare a stalpilor in sistemul de iluminat al Municipiului Blaj era inainte de implementarea noii tehnologii de 71% , ceea ce inseamna ca in cazul realizarii unui sistem conform normelor consumul ar creste cu un minim 29% .

“Realizarea unui sistem de iluminat coerent la scara intregului oras va insemna practic: functionalitate, eficienta si aspect estetic”, mai afirma primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Pentru reducerea efectiva a consumului de energiese va actiona in mai multe directii: controlul mult mai strict al stingerilor si aprinderilor; utilizarea aparatelor eficiente echipate cu tehnologie Led care au un consum redus si durata mare de viata; urmarirea din dispecerat a functionarii iluminatului

Principala reducere se va realiza insa din inlocuirea aparatelor cu lampi de mercur si sodiu cu cele cu LED. In acest fel in urma instalarii aparatelor pe toti stalpii sistemului de iluminat stradal (si nu numai partial cum era pana acum)se va realiza un iluminat cu un consum mult mai mic decat actual.

In plus aparatele cu LED permit utilizare dispozitivelor de dimming tip chronosense sau telesense de reducere a fluxului luminos care vor reduce si consumurile in mod proportional.

Implementarea noului sistem este in sine o rentabilizare a costurilor. Intreaga investitie cu schimbarea lampilor este executata prin sistemul credit furnizor, plata realizandu-se anual din economia realizata odata cu darea in functiune a noii tehnologii.

Prin darea in functiune a lampilor cu LED, Primaria Municipiului Blaj ar putea economisi intr-un an nu mai putin de 520 000 lei (118.000 euro).

Valoarea totala a investitiei este de 1 218 000 lei si va fi amortizata in 5 ani. In conditiile in care factura medie platita lunar de Primaria Blaj pentru iluminatul public este de 48.000 lei, creditul furnizor de doar 20.000 lei inseamna o economie de 28.000 lei lunar.

 

Primăria Municipiului Blaj

Comentarii

Comentarii