Anunț șocant! România intră de luni 16 martie în stare de urgență!

Spread the love

Sâmbătă, 14 martie, președintele Klaus Iohannis a făcut public faptul că începând de luni, 16 martie, în România va fi instaurată starea de urgență. Această măsură a fost luată în urma epidemiei de Coronavirus.

Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică, aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale, care se instituie în următoarele situații:[1]a) existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională ori funcționarea democrației constituționale;b) iminența producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.

În conformitate cu art. 93 (1) din Constituția Românieipreședintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgență, în întreaga țară ori în unele localități, și solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Pe durata stării de urgență sunt interzise:[2]a) limitarea dreptului la viață, cu excepția cazurilor când decesul este rezultatul unor acte licite de război;b) tortura și pedepsele ori tratamentele inumane sau degradante;c) condamnarea pentru infracțiuni neprevăzute ca atare, potrivit dreptului național sau internațional;d) restrângerea accesului liber la justiție

Post-ul Anunț șocant! România intră de luni 16 martie în stare de urgență! apare prima dată în Stiri din alba Ziarul Apulum.


Source: Stiri Blaj

Comentarii

Comentarii