Alertă pentru crescătorii de oi din județul Alba!!! Cinci focare de scrapie confirmate în județul Sibiu

Dacă în ultimele luni, capul de afiș al presei l-a ținut gripa porcină aficană, iată că în țara noastră și foarte aproape de județul Alba, mai exact în județul Sibiu, au fost confirmate cinci focare de scrapie, o boală care ucide ovinele.

Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, focarele de scrapie au fost descoperite în Presaca, Loamneş, Bogatu Român şi Şalcău. Soluția autorităților este și în acest caz de a distruge ovinele din zonele amintite mai sus, fermierii urmând să fie despăgubiţi.
Scrapia este o boală degenerativă şi fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor. Ea este asociată cu prezenţa unor proteine anormale, denumite prioni, şi face parte dintr-un grup de afecţiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile.
Scrapia este produsă de un agent infecţios care pare că se transmite de la oaie la miel şi de la capră la ied, precum şi la alte oi sau capre.
Boala poate să apară şi în urma consumului accidental de făinuri proteice de origine animală de către ovine, respectiv suplimente furajere contaminate, minerale proteice de origine animală, făină de carne, oase, organe rezultate în urma prelucrării cadavrelor etc.

(sursa realitateadesibiu.net)

Post-ul Alertă pentru crescătorii de oi din județul Alba!!! Cinci focare de scrapie confirmate în județul Sibiu apare prima dată în Ziarul Apulum.


Source: Stiri Blaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *